nytt

Den långa (tråkiga ;)) versionen

Japp, hej välkommen in till mig.
Katja är alltså namnet och 2004 var året då jag  startade min egna lilla verksamhet. Då hade jag studerat på Fotoskolan i Göteborg samt Högskolan för fotografi och film i sammanlagt 5 (!) år. Jag vet egentligen inte om jag lärde mig så mycket om praktisk fotografi men det var en bra tid att komma fram till vad jag ville göra och CSN är glada ;).

Jag jobbar med både redaktionella och kommersiella uppdrag för magasin, tidskrifter, reklambyråer och företag. Samtidigt som jag gärna fotar bröllop, barn och familjer.
Ett litet urval av kunder som jag arbetar tillsammans med är Damernas Värld, Allt Om Mat, Family Living, Baka, Hälsa, Gekås i Ullared, MAMA, Tara, Amelia, ICA, Stena AB, Bräcke Diakoni och Göteborgs Räddningsmission mfl.

På frågan om jag är specialiserad inom något visst område så svarar jag, “JA, mat och människor”. Mat är väl en relativt nischad inriktning men människor kan ju vara allt och alla. Och så är det. Jag fotograferar alltifrån företagsledare till barn. Nästa alla jag fotograferar är dock “vanliga” människor. Alltså alla de som allt som oftast börjar med att berätta att de aldrig blir bra på bild, att de alltid blinkar och att de hatar att bli fotograferade, hahaha.  Men min bakgrund som fritidsledare och mitt mångåriga arbete som pedagog tror jag hjälper mig när jag fotograferar människor. Vågar påstå att jag är bra på att få människor att slappna av och känna sig bekväma framför kameran trots att det ibland är deras största mardröm.

Förutom fotograf är jag en mycket stolt mamma till en åttaåring  samt fru till en grann multibegåvad turnérande musiker med ett hjärta av guld.
För några* år sedan lämnade vi lägenheten i centrala Göteborg för radhus i kakstaden Kungälv 2 mil norr om Göteborg.  För er som inte vet så är det i Kungälv som Göteborgs Kex sedan 1888 har sin fabrik och JA, det luktar ofta nybakade kakor i hela staden.
(*NÅGRA år sedan är en sanning med modifikation eftersom vi nu bott här i sex år. Men jag kommer ta mig tusan alltid att identifiera mig som en Göteborgare…)

Egentligen var det inte alls fotograf jag skulle bli. Ungdomens år kantades av diverse olika hemmasydda kreationer och målet var tydligt, modedesigner skulle jag bli. Ett kallt uppvaknande när jag insåg att jag inte alls hade de kvalifikationer som krävdes. Mina krokiteckningar såg ut som huvudfotingar och allt annat som skulle skissas eller ritas såg ut som om ett mycket litet barn hade varit framme… Men jag hade fått fick min första systemkamera i studentpresent och grundkurs i modedesign byttes ut mot grundkurs i foto. Allt föll på plats!

Klick & Klang Kreativa AB är som namnet avslöjar en kreativ verksamhet som står på två ben. Jag som fotograf står för “klickandet” och maken som ju är musiker för “klangandet”. (Nämnde jag att jag är från Göteborg…;)). 2010 bestämde vi för att lämna våra två små egna firmor och bildade tillsammans ett nytt. En fotograf och en musiker, två kreativa själar blev alltså Klick & Klang Kreativa AB.

Moln, skugga och det gyllene kvällsljuset under sommarkvällarna är mina bästa vänner, älskar att fotografera i dagsljus! Men jag har naturligtvis även en gedigen blixtutrustning för uppdragen som kräver detta.
Jag ser mig inte som någon direkt teknisk fotograf och gillar inte att bygga och rigga stora artificiella miljöer och dekorer. Jag gillar att hitta det perfekta fotostället och ljuset där jag befinner mig och dit jag kommer. Naturligt är mitt ledord och det är vad jag hoppas att mina bilder ska förmedla. Inspiration, känsla och personlighet ska synas vare sig det gäller ett personporträtt på ett stort företag, 1 års fotograferingen, bröllopsfotografierna eller den läckra desserten.

Jag är medlem i SFF, Svenska fotografers förbund & är naturligtvis godkänd för f-skatt.

Vill ni arbeta med mig? Skicka gärna ett mail till katja@klickochklang.se
Tack för att ni tittade in, hoppas att vi hörs och ses snart!

ps. Uppdrag jag vänligen men bestämt tackar NEJ till är nakenfoto samt bilder för körkort, pass & visum.

****************************************

Short biography in english

My name is Katja Ragnstam and I´m a photographer based in Gothenburg and Kungälv, Sweden. I have been a professional photographer since 2004. My main focus is on people and food. I´m often working together with journalists and writers for editorial and commercial assignments. I also do destination weddings.

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *